Afet Farkındalık Eğitimi

Afet Farkındalık Eğitimi

07.12.2022 142

T.C. İçişleri Bakanlığınca 2021 yılı Afetlerle Mücadele ve Farkındalık yılı ilan edilmiştir. Bu sebeple AFAD tarafından "Afete Hazır Türkiye" projesi kapsamında öğrenci, veli ve diğer aile bireylerine afete hazırlık kültürü kazandırmak, bireylerde farkındalığı arttırmak, yaşam ve çalışma alanlarında alabilecekleri temel önlemleri belirlemek, afet öncesi, afet esnasında ve sonrasında doğru davranış biçimleri geliştirmek ve uygulamak üzere bir sunu hazırlanmıştır. Aşağıdaki bağlantıya tıklayarak bu sunuyu bilgisayarınıza indirebilir ve sonrasında izleyebilirsiniz. 

 

Afet Bilincini Geliştirme Sunusu: Sunuyu İndir

1) Yaşam alanınızdaki tehlikeleri kontrol altına alın!

Depremde yaşam alanlarımız ve evlerimizdeki risklere karşı önlemler almak hayati önem taşır. Binalar depremde zarar görmeyebilir; ancak evdeki eşyalarınız devrilebilir veya kırılabilir. 

2) Deprem olduğunda önce kendiniz, sonra çevrenizdekiler için önlemlerinizi almalısınız!

Depremden sonra kendinizi güvenli bir bölgeye almalı, yaralanma ve hasarları kontrol ettikten sonra, artçılar bitene kadar gerekli tedbirleri alarak uzmanların gelmesini beklemelisiniz.

3) Deprem sırasında evinizde yapmanız gerekenleri öğrenin!

Deprem sırasında evinizde yapmanız gerekenleri, uzak durmanız gereken alanları ve deprem anı ve sonrasında kendinizi nasıl güvende tutabileceğinizi öğrenin!

4) Deprem sırasında iş yerinizde yapımanız gerekenleri öğrenin!

Deprem sırasında iş yerinizde nasıl hareket etmeniz gerektiği, dikkat etmeniz gereken alanları ve hem kendiniz hem de çevrenizdekileri nasıl güvene tutabileceğinizi öğrenin!

5) Deprem sırasında toplu taşıma araçlarında yapılması gerekenleri öğren!

Deprem sırasında metro, tramvay, otobüs gibi toplu taşıma araçlarında telaşa kapılmadan hareket etmeli ve kendinizi nasıl güvende tutabileceğinizi öğrenmelisiniz!

6) Deprem sırasında sinema, alışveriş merkezi gibi etkinlik alanlarında yapmanız gerekenleri öğrenin!

Deprem sırasında tiyatro, sinema, stadyum gibi etkinlik alanlarda telaşa kapılmadan hareket etmeli ve kendinizi nasıl güvene alabileceğinizi öğrenmelisiniz!

7) Deprem sırasında arabanızda yapmanız gerekenleri öğrenin!

Deprem sırasında arabanızdaysanız bulunduğunuz yerde, çevrenizdeki araçlardan ve diğer olumsuz koşullardan kendinizi nasıl koruyarak güvende kalabileceğinizi öğrenmelisiniz!

8) Aile Afet Çantanızı Hazırlayın!

Dünyanın hiçbir yerinde afetten sonra profesyonel ekiplerin size ulaşması 72 saatten önce mümkün olmayabilir. Bu yüzden depremden sonraki ilk 72 saat için ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz kadar malzemenin yanınızda olması gerekir.

9) Deprem sonrasında yetkililerin yönlendirmelerine uyarak hareket etmelisiniz!

Depremden sonra yetkililerin yönlendirmelerine uyarak herkes ile birlikte hareket etmeniz gerekir.

Afet ve acil durumlarla ilgili haberleri İstanbul AFAD'dan yayın yapan 103.0 Mhz Afet FM'den takip edebilirsiniz.

10) Profesyonel ekiplere yardımcı olun, toplumsal dayanışma ve yardımlaşmaya katkıda bulunun!

Deprem ve afetlerde profesyonel ekipler geldiğinde dağıtım, organizasyon ve lojistik anlamda yardımcı olarak toplumsal dayanışma ve yardımlaşmaya katkıda bulunmak çok önemlidir!